Startsida

Vandring onsdag 1 maj kl. 14.00 i Binäs

Parkering och start vid Rösebo skola. Vandringen går först mot Nolgården.

Vi går sedan vidare till familjen Pedersens gård och får en rundvisning i deras fantasifulla trädgård med bl.a. vattenfall och fantasifulla skapelser med trolltema.
”En sagolik trädgård under ständig utveckling”.

I Pedersens trädgård tar vi kaffepaus med medhavd matsäck.

Därefter kan man välja att gå tillbaks till Rösebo skola och parkeringen och avsluta vandringen där.
Alternativet är att gå vidare mot nordväst till Stommen och sedan vidare ut på vägen vid Kopperud, ner till Rösebo-krysset och åter till Rösebo skola. Denna extra vandring blir 2,5-3 km längre och terrängen kan bitvis vara lite mer krävande.

Tag med kaffekorg.

Alla är välkomna!

———————————————————————————————-

Planerade aktiviteter inför våren/sommaren. Vi återkommer med detaljerad information om resp. aktivitet.

 
– Floravandring Tjärtakevägen i Skarbo 15 juni. Bo Eriksson guidar oss.
– Bussresa till bl.a. Göteborgs skärgård 24 augusti. Se programmet här.
För frågor och anmälan till resan kontakta Jan Larsson 073-804 30 78.

—————————————————————————————————-

Läs en berättelse om uppväxten på en gård i Skarbo

Ove Johansson berättar personligt om sin uppväxt på en av gårdarna i Skarbo.
Senaste ägare var Holger Andersson som gick bort 2018.
Läs Oves berättelse här.


Presentation av föreningen ”Vår bygd 1891” Föreningens verksamhetsområde är sydvästra delen av Frändefors socken och vid vår dokumentation har vi utgått från 1891 års karta. Föreningen fick namnet Vår Bygd 1891. Innan föreningen bildades hade det sedan 1985 pågått forskning i en studiecirkel ”Att Lära känna din hembygd” i Studieförbundet Vuxenskolans regi. I Vår Bygd ingår hemmanen Binäs, Hästefjord, Kopperud, Laxfisket, Rotenäs, Rösebo, Skarbo, Sundsholm, Tjärtakan, Torsbo, Trombäljen och Öna. Alla personer som bott i bygden under denna tid finns med med namn och födelseår. I Bygdeband använder vi ordet By istället för hemman Inom varje By (hemman) är alla platser som var bebodda 1891 och platser som tillkommit därefter, numrerade från 01, 02, 03 o.s.v.Rotenäs delkarta Föreningen driver även ett arbete med att med GPS dokumentera position på gamla byggnader som är på väg att försvinna men även unika föremål i naturen som har historiskt värde.   Studie kartor Flera kurser om historiska kartor har hållits. Kartor från så långt tillbaks som 1700-talet har använts för att visa på förändringar genom åren när det gäller natur, boende m.m.