Blomstervandring 2017-06-17

Blomstervandring i Trombäljen 2017-06-17

Föreningen Vår Bygd 1891 anordnade en blomstervandring i Trombäljen, Frändefors den 17 juni.

Det var strålande solsken och 33 växtintresserade personer deltog i blomstervandringen. Vi fick också sällskap av ett mindre antal knott men de höll sig lugna och anföll oss bara lite. Liksom ifjol då vi hade blomstervandring kom växtkännaren Bo Eriksson från Uddevalla Botaniska förening och guidade oss.

Bo kan det mesta om vår flora och han berättade mycket kunnigt om hur vi skall lära oss att känna igen våra växter. Vi fick t.ex. lära oss skillnaden på rödklöver och skogsklöver. Rödklöverns blomma sitter direkt på stjälken medan skogsklöverns blomma sitter på ett skaft. Vi fick lära oss att lentåteln har liksom leder på stjälken och varje led omges av hår, det är som ”knä med skägg”.
Vidare att den vanliga femfingerörten har blad med grön översida och grå undersida. Det var ett stort antal växter som Bo berättade om och förhoppningsvis kommer vi att känna igen dem nästa gång vi träffar på dem.

Vi gick i huvudsak en lång sträcka på en gammal körväg och på sidan av denna väg fanns före detta odlade åkrar och beteshagar.

På vår vandring utefter den gamla körvägen hittade vi en fridlyst orkide, Jungfru Maria Nycklar (Dactylorhiza maculata), som har typiska mörkbruna runda fläckar på ovansidan av bladen.

Gammal kulturmark som om några år kanske har växt igen. Denna gamla kulturmark som utan djur är svår att behålla i ursprungligt skick. Vi kände att dessa marker, så rika på olika gräs och blommor är en del av det kulturarv som vi i vår bygd skall vara tacksamma för, att det nu är någon som sköter och vårdar.
Ängskovall (Melampyrum pratense)