Startsida

1 maj vandring i Binäs 2019

Årets 1 maj-vandring gick med start vid Rösebo skola.
55 personer hade mött upp i ett nästan idealiskt vandringsväder.
Innan vandringen startade informerade vår ledare för dagen, Lars Krantz, om vandringen och de alternativa vägar man kunde välja.
Ragnhild Hallsten berättade om Rösebo skola och dess 137-åriga historia och en del anekdoter från olika tider i skolans historia.
Den som för de flesta är förknippad med Rösebo skola är Anders Lindelöv som under 37 år tjänstgjorde som lärare i skolan, 1931 till 1968. Många från trakten har haft Anders Lindelöv som lärare och har minnen och åsikter om läraren och den skoltiden.
Skolan renoverades för några år sedan till bra standard. F.n. har skolan 24 elever som är fördelade på 0 (förskoleklass) och årskurserna 1-3.

Vi gick sedan vidare till Nolgården och vidare till Lugnet. Där möttes vi Cecilia Pedersen som guidade oss i familjens fantastiska och fantasifulla trädgård. Bilderna får tala för sig själva.

Efter en kafferast i trädgården återvände en del deltagare direkt till Rösebo skola medan huvudparten vandrade vidare mot nordväst mot Lilla Kopperud och sedan ut på vägen mot Västra Bodane och vidare mot Rösebo-krysset och åter till Rösebo skola.
På vandringen, som genomfördes i ett fördelaktigt väder, fanns deltagare i alla åldrar, från 5 år och uppåt.
Vi tackar Lars Krantz som fört oss runt på hela vandringen.

———————————————————————————————-

Planerade aktiviteter inför våren/sommaren. Vi återkommer med detaljerad information om resp. aktivitet.

 
– Floravandring Tjärtakevägen i Skarbo 15 juni. Bo Eriksson guidar oss.
– Bussresa till bl.a. Göteborgs skärgård 24 augusti. Se programmet här.
För frågor och anmälan till resan kontakta Jan Larsson 073-804 30 78.

—————————————————————————————————-

Läs en berättelse om uppväxten på en gård i Skarbo

Ove Johansson berättar personligt om sin uppväxt på en av gårdarna i Skarbo.
Senaste ägare var Holger Andersson som gick bort 2018.
Läs Oves berättelse här.


Presentation av föreningen ”Vår bygd 1891” Föreningens verksamhetsområde är sydvästra delen av Frändefors socken och vid vår dokumentation har vi utgått från 1891 års karta. Föreningen fick namnet Vår Bygd 1891. Innan föreningen bildades hade det sedan 1985 pågått forskning i en studiecirkel ”Att Lära känna din hembygd” i Studieförbundet Vuxenskolans regi. I Vår Bygd ingår hemmanen Binäs, Hästefjord, Kopperud, Laxfisket, Rotenäs, Rösebo, Skarbo, Sundsholm, Tjärtakan, Torsbo, Trombäljen och Öna. Alla personer som bott i bygden under denna tid finns med med namn och födelseår. I Bygdeband använder vi ordet By istället för hemman Inom varje By (hemman) är alla platser som var bebodda 1891 och platser som tillkommit därefter, numrerade från 01, 02, 03 o.s.v.Rotenäs delkarta Föreningen driver även ett arbete med att med GPS dokumentera position på gamla byggnader som är på väg att försvinna men även unika föremål i naturen som har historiskt värde.   Studie kartor Flera kurser om historiska kartor har hållits. Kartor från så långt tillbaks som 1700-talet har använts för att visa på förändringar genom åren när det gäller natur, boende m.m.