Startsida

Terminsavslutning hösten 2022 Vår Bygd 1891 på Nuntorp 29 november 2022

Föreningens styrelse och medlemmar i cirkelgruppen med respektive, total 14 personer, träffades i restaurangen på Nuntorp för en lunch.

Efter lunchen anslöt Anna Johansson, ansvarig för Gröna Klustret och affären på Nuntorp. Anna berättade om verksamheten på Nuntorp men speciellt om den relativt nystartade affären, benämnd Skafferiet. Skafferiet drivs i samverkan med restauranten, Bistro & Skafferi Nuntorp Gård.

Vi fick även möjlighet att handla i affären som har ett brett sortiment av lokalproducerade produkter.

——————————————————

Bygdeträff söndag 30 oktober kl. 14.00 i
Rösebo-lokalen
 Till bygdeträffen hade det mött upp 67 personer. Ordförande Jan Larsson hälsade deltagarna välkomna.
Hans Skarholm berättade om föreningens verksamhet. 

Engagerade som underhållare var Lotta och Lennart som spelade och sjöng.

Under en paus serverades kaffe och smörgås och därefter fortsatte musiken.

Som sista programpunkt hölls det nu traditionella lotteriet där många av deltagarna hade bidragit med gåvor.

Ordföranden tackade alla som kommit och avslutade mötet.

————————————————————————-

Friluftsgudstjänst i Binäs söndagen 21 augusti 2022Ca 26 personer hade mött upp till den traditionella friluftsgudtjänsten i Lars Kranz blommande och välskötta trädgård. Tunga moln hängde över de församlade men ett tillfälligt lättare regn störde inte tillställningen märkbart.

Årets friluftsgudstjänst hölls i år av komminister Pär-Åke Henriksson. Medverkade gjorde också Emma Håkansson på sång och musik och Marita Högberg som läste en del texter i anslutning till predikan.

Emma gjorde ett uppskattat inspel med att sjunga ”Tula hem och tula vall”. Emma har under en tidigare period arbetat i kulturlivet i södra Norrland och där i rollen som fäbojänta där det ingick att sjunga traditionella sånger.

Pär-Åkes predikan byggde på texter ur 2:a Mosebok och Matteus-evangeliet.
Psalmboken kom att spela en central roll i predikan där både sång och text togs ur ett flertal psalmer som framfördes.

Ett tack framfördes till Lars Krantz som stod för de praktiska arrangemangen kring friluftsgudstjänsten.

——————————————————————————————————————-
 

Årsavgiften 2022
Betala gärna medlemsavgiften för 2022 via Swish. Vi håller fast vid den överkomliga årsavgiften på 25 kr per person.
Swish 070 3269078.

———————————————————————————————-

Berättelser från vår bygd

Vi har samlat några berättelser från personer som bor eller har bott i vår bygd.

Berättelserna är personligt skrivna och relaterar ofta till vad man upplevt under sin till barndom, ungdom och vuxna liv.
Det finns även berättelser om vägar runt om i bygden. Kräver ibland en del lokalkännedom för att kunna ta till sig allt.
Du finner berättelserna under ”Berättelser från vår bygd” i menyn eller direkt via denna länk.

————————————————————————–


Presentation av föreningen ”Vår bygd 1891”

Föreningens verksamhetsområde är sydvästra delen av Frändefors socken och vid vår dokumentation har vi utgått från 1891 års karta. Föreningen fick namnet Vår Bygd 1891. Innan föreningen bildades hade det sedan 1985 pågått forskning i en studiecirkel ”Att Lära känna din hembygd” i Studieförbundet Vuxenskolans regi. I Vår Bygd ingår hemmanen Binäs, Hästefjord, Kopperud, Laxfisket, Rotenäs, Rösebo, Skarbo, Sundsholm, Tjärtakan, Torsbo, Trombäljen och Öna. Alla personer som bott i bygden under denna tid finns med med namn och födelseår. I Bygdeband använder vi ordet By istället för hemman Inom varje By (hemman) är alla platser som var bebodda 1891 och platser som tillkommit därefter, numrerade från 01, 02, 03 o.s.v.Rotenäs delkarta Föreningen driver även ett arbete med att med GPS dokumentera position på gamla byggnader som är på väg att försvinna men även unika föremål i naturen som har historiskt värde.   Studie kartor Flera kurser om historiska kartor har hållits. Kartor från så långt tillbaks som 1700-talet har använts för att visa på förändringar genom åren när det gäller natur, boende m.m.