Flora – från vårt höstmöte 2016

Här följer de blommor med beskrivning som visades på vårt höstmöte 2016-11-06.

PRÄSTKRAGE Chrysanthemum leucanthemum

prastkrage

Alla prästkrage-exemplar blommar samtidigt och alla blommor vänder sig åt samma håll och då kan det se ut som en ”stjärnhimmel, så klar och lugn, som någonsin här nere på jorden”.

 

SLÅTTERGUBBE Arnica montana

slattergubbe

Slåttergubben har fåttsitt namn, för att den har en stor blomma längst upp i toppen och en bit nedanför sitter två yngre blommor. Det är ”bonden och hans drängar”. ”När de alla tre är ute, då är tiden färdig för att slå ängen”, sade man förr. Växten användes som läkemedel mot kroniska katarrer och utvärtes sår.

 

BLÅSUGA Ajuga pyramidalis

blasuga

Blåsugan är en blomma som myrorna gärna besöker. Myrorna tar de mogna fröerna och släpar bort dem till sin stack och på vägen tappar de frön som sedan gror. Blåsugan använder alltså myran i sin tjänst, för att kunna sprida sina fröer. Den har inget annat spridningsmedel. Ganska fantastiskt hur djur och natur hänger ihop.

TIMJAN Thymus

timjan

Här är en dag i sommar då nässelfjärilar i mängder besökte vår timjan. Timjan är en kryddväxt som bin och humlor är väldigt förtjusta i. På bladen finns små, små körtlar som innehåller väldoftande olja. Vi använder timjan i matlagningen bland annat i ärtsoppan. Jag tror att denna dag var det minst tolv nässelfjärilar på samma gång.

 

ALLMÄN KORSÖRT Senecio vulgaris

allman-korsort

Korsörten kännetecknas av att den gror väldigt lätt, den är härdig och har en lång blomningstid, ända in i november. Detta är en av de växter som vi kallar ”ogräs”.