Bygdevandring Lane-Ryr 2017-05-01

Bygdevandring Torsbo till Lane-Ryr 2017-05-01

I ett strålande vårväder hade 54 personer samlats för start från Bryngelssons i Torsbo. Extra glädjande att så många samlats trots vetskap om att en vandring på ca 7 kilometer väntade.
Ordförande Jan Larsson inledde med att berätta om upplägget för vandringen inklusive praktikaliteter med återtransport till Torsbo.

Vandringen gick i början på skogsvägar som hade en del våta partier efter regn några dagar tidigare.
Efter någon kilometer kom vi till den tidigare gränsen mellan Sverige och Norge där vi stannade för information.
Läs här en mer detaljerad beskrivning av historiken kring denna gräns.

Vi passerade en stuga i Everöd som Ragnhild hade relation till i sin barndom. Ragnhild pratade om den långa vägen från denna stuga till Rotenäs skola som barnen hade. Gården låg i Bohuslän men barnen gick i skola i Dalsland vilket var ovanligt.

Ungefär halvvägs stannade vi för en kafferast. Alla samlades i en solig backe och njöt av den intensiva och varma vårsolen.
När vi började närma oss Lane Ryr passerade vi Moande dansbana där Jan berättade om dansbanans historik och om den miljö som kunde upplevas på lördagkvällarna när dansbanan var aktiv.

Nu står vi vid Moane dansbana. Här startade IFK Lane-Ryr dansbana år 1945. Man dansade på Moane varannan lördag hela sommaren. Den andra lördagen var det dans i Laneparken, som låg utefter väg 172 norr om Lane.

Här var det inte bara dans man kunde roa sig med. Det fanns en skjutbana, en godiskiosk, korv och bröd och en tombola där man köpte lotter. En gång var det ett Tivoli på Moane. Då kunde man t.o.m. spela om pengar.

Nere till höger i skogen fanns en cykelparkering och utefter åkern var bilparkering. Varje gång det var dans jobbade två stycken vakter. De hade skärmmössa och armbindel, på vilka det stod ordet ”VAKT”. Då man betalade inträde fick man en biljett.

Dansen började klockan 20.00 och slutade kl. 24.00.

År 1962 efter 17 år lades Moane dansbana ner och sedan fick skogen växa upp och det finns inte ett tecken kvar som minner om alla dessa danskvällar. Det är Arne Johansson från Medkoppen i Lane-Ryr som berättat för oss om Moane.

Till sist kom vi fram till Lane-Ryr där vi först gjorde ett kort besök i museet där vi guidades av Lennart Joelsson.
Målet för vår vandring var Lane Ryrs kyrka där vi fick information av Ulla Håkansson om Lane Ryrs olika kyrkor genom tiderna.

När nuvarande kyrka byggdes deltog även folk från en del gårdar från Frändefors. För detta fick frändeforsborna tillgång till de tre raderna längst bak i kyrkan, till höger om gången för män, till vänster kvinnor.