Bygdevandring Tjärtakan 2008-08-24

Bygdevandring 2008 24 augusti i Tjärtakan 

Ett 25-tal deltagare samlades vid gården Berget, för vandring bland några gårdar och platser i Tjärtakan. Bodaneälven flyter genom gårdarna och vägen som anlades på 1950-talet följer i stort sätt utefter älven.

Johannes och Mathilda som kom från Trombäljen, hade varit i USA och tjänat ihop pengar för att kunna köpa en gård. Köpet hade gjorts av en god vän till Johannes, så när familjen kom hem från USA blev de ägare till Berget. Av de fyra barnen gifte sig Anni och Signe och de flyttade till var sin gård i Dernäs. Karl och Adolf övertog gården. ”Karl på Berget” var ofta anlitad av traktens folk för hjälp med deklarationer och andra skrivarbeten.
Efter deras död startades en mindre pallfabrik men ägaren dog och tillverkningen upphörde.

Nästa ställe var Börje Olssons som idag står obebott och ägs av Folke Andersson.
Vid kvarnbron som går över älven fanns tidigare en kvarn och en vadmalsstamp, men 1891 bortsprängdes fallet för att sänka vattennivån i Bodane-och Rådanesjön.

Nästa plats var Fridhem, den sista som bodde här var änkan Sofia Svensdotter, hon hade varit gift med Per och kallades för Pere-Sofi. De hade tidigare bott på ett torp och barnen hade emigrerat till USA

På väg till Nilsetorpet passerades Stålbergs lilla ställe som är en liten idyll i landskapet.
Vid Nilsetorpet togs kaffekorgarna fram och vi njöt av stillheten denna fina augustidag. De tidigare små åkerlapparna var nu skogbeväxta men en tydlig husgrund påminner om tidigare bebyggelse. I närheten ligger en upplagd stenhäll med hål i, den användes förr vid framställning av trätjära.

Efter promenad utefter en väl bevarad stengärdesgård var vi framme hos Erik Zackrissons i Nolhagen. Eriks far August har berättat att han var med när kvarnfallet bortsprängdes och var då med när den stora kopparkitteln hittades. Enligt sägnen skulle den vara fylld med mynt och nedsänkt i älven under krigstid för att sedan tas upp i fredstid, men den var tom och låg med botten upp.

Efter att vi gått över bron låg Nolänga framför oss, där bodde tidigare syskonen Anders och Anna Johansson. Gården ägs idag av ett syskonbarnbarn.

Nästa plats var en igenväxt boplats, här bodde i början av 1900-talet en familj som härstammade från ”Starke Erik” född 1715 och dog.1763.

Efter tre timmars vandring var vi tillbaka på Berget efter att ha blivit påminda lite om gamla tider, då folk levde under mycket små förhållanden.

Arne Hallsten