Bussresa 2002

Bussresa 2002 med temat ”Gårdarna runt sjön”.

Bussresa 2002x15

”Gårdarna runt sjön” var målet för föreningen Vår Bygd 1891:s resa, som gick från Rösebo via Frändefors och Vänersborg till Ulricehamn. Här mötte guiden Margareta Engkvist som var född i Åmål. Efter kaffe och fralla gick färden till Gällstad trikåcentrum med sina många affärer och här gavs tillfälle för inköp av olika klädesplagg.

Resan fortsatte genom det vackra landskapet med många sjöar, smala slingande vägar och långa trädalléer. Under kunnig guidning fick vi veta mycket om Birgit Sparre, hennes liv och romantiska skildringar av ”Gårdarna runt sjön”. Vi passerade också Birgit Sparres barndomshem som Ingemar Stenmark ägt, men som han vid separering gav bort till sin sambo Anna Karin Lindhe.

Framme på gården Hofsnäs, som ligger på ett smalt näs med vatten på båda sidor, kunde vi avnjuta en mycket god lunch i gammaldags trivsam miljö.

Nästa plats var Torpa stenhus, ett av Sveriges bäst bevarade medeltidshus, uppfört som en försvarsborg på 1400-talet. Här hämtade Gustaf Vasa sin tredje hustru, Katarina Stenbock.
Gustaf Vasa, som varit gift med Katarinas moster, besökte år 1552 Torpa stenhus och blev då så betagen i Katarina att han ville gifta sig med henne. Katarina som var trolovad ville inte detta men tvingades med föräldrarnas samtycke att gifta sig med kungen. Det berättas att Gustaf Vasa då var en gammal tandlös gubbe, 56 år gammal, och Katarina var bara 17 år. I bostadsvåningen stod fortfarande den säng som kungen legat i vid sitt besök på Torpa.
Äktenskapet blev barnlöst och kungen avled 1560, medan Katarina överlevde alla tre Gustaf Vasas söner.

Efter ytterligare en stunds bussresa var vi framme vid Källebacka Säteri, som för länge sedan varit ett gästgiveri. Här berättades om gårdens historia av dess ägare och vi fick gå runt och se oss omkring i hela andra våningen. Alla byggnader är idag klassade som byggnadsminne.

När sista etappen utefter sjön Åsunden avslutats i Ulricehamn avtackades vår kunniga guide och resan fortsatte till Timmele.
I en gammal trivsam hembygdsstuga bjöds vi på kaffe med hembakt.

Vädret var på vår sida under dagen och Stigenbuss med chaufför fick en eloge för väl genomförd resa i denna vackra bygd.

Arne Hallsten