Bussresa 2006

Resa med Föreningen Vår Bygd 1891 2006

Resan gick i det allra finaste sommarväder med Stigenbuss från Rösebo till Dalbergsås campingplats. I idyllen här vid Dalbergsån mynning låg några stora fritidsbåtar och utsikten ut över Vänern var bedårande. Vi blev mottagna med kaffe och hembakad smörgås av Bolstad-Grinstad byalag som sommartid driver café i den gamla handelsboden. Kerstin Nilsson berättade om hur platsen för campingen utvecklats från att tidigare varit en spannmålssilo med lagerbyggnader.

Resan fortsatte till Åmåls järnvägsstation där Bertil Johansson från JÅÅJ (Järnvägssällskapet Åmål-Årjängs Järnväg) med rälsbuss förde oss till Svanskog i Värmland. På järnvägsmuséet fanns en utställning om gamla järnvägsstationen och en utställning om Svanskogs historia där det berättades om John Bryntesson ”Guldkungen”. John Bryntesson var en torparson från Ärtemark som varit med om den stora guldruschen i Amerika och blivit en rik man. Han kom tillbaka till Dalsland för att satsa på något större projekt i sin hembygd och ville då köpa Baldersnäs Herrgård, men ingen trodde att han, en torparson, var kapabel för detta. Han reste då till Svanskog i Värmland och köpte Svaneholms Herrgård och startade så efter hand flera olika industrier och på så sätt kom industriorten Svaneholm till.

Efter lunchuppehåll i Svanskog bestegs rälsbussen för återresan till Åmål.

Bussresan fortsatte sedan via Tösse, Fröskog, Tisselskog och över Brudfjället till Håverud. Vid Akvedukten gjordes ett stopp för att beundra utsikten uppifrån bron, innan resan fortsatte till Kafé Fjärdingen i Anolfsbyn. Här fanns tillfälle att handla i gårdsbutiken och bese den gamla fina dalslandsstugan, försedd med gamla stilmöbler och där det fanns plats för servering i alla rum. Sist samlades vi i den nyrenoverade ladugården för eftermiddagskaffe och fick information om Café Fjärdingens historia.

Mot kvällen var vi åter tillbaka i Rösebo efter en varm och solig dagsresa genom vårt fina landskap.

Arne Hallsten