Bussresa 2007

Bussresa med Föreningen Vår Bygd 1891 2007-08-11

Föreningen Vår Bygd 1891 hade i augusti sin årliga bussresa som gick genom norra Bohuslän och en rundtur i Norge.

Det var en gråmulen morgon när färden startade från Rösebo med Stigenbuss. Färden gick via E-6 till Blomsholm Säteri där Skee hembygdsförening ordnat med kaffe och fralla i de gamla statarlängorna. Torsten Torstensson berättade om Blomsholms historia och guidade oss sedan till den stora skeppssättningen som finns där. Det var en imponerande stensättning väl i klass med Ale stenar i Skåne.

Nästa plats som besöktes var gamla Svinesundsbron, ett storslaget byggnadsverk, med vacker utsikt över Idefjorden och på avstånd den nybyggda Svinesundsbron.

Därefter var det dags för lunch på Gränskrogen, ”Krogen i skogen”, som verkligen låg inne i skogen. Det var en vacker plats omgärdad av skog på alla sidor. Här serverades vi en god och rejäl lunch och efteråt njöt vi ute i solen med kaffe och kaka i trädgården.

Resan gick sedan över nya Svinesundsbron och via Halden och fortsatte vidare utefter Idefjorden med en bedårande utsikt. Vi passerade fina jordbruksbygder där varenda åker bar riklig skörd som togs till vara. Det är stor skillnad mot i Sverige där mycket av skörden bara slås ned och får ligga och förmultna.

Strax före Vassbotten gjordes stopp vid en rastplats och många gick tvåhundra meter till en liten älv som bildar gräns mellan Norge och Sverige. Här beundrades ett fint vattenfall från en gångbro med en norsk och en svensk flagga på var sin sida.

Bussen passerade gränsen vid Vassbotten och efter en stund var vi framme vid Svarteborgs Stencenter. Vi blev guidade via en utställning på olika stenarter och här fanns flera rum där det kunde sågas och slipas sten av olika slag. Vi avnjöt här eftermiddagskaffe med bullar och hallongrotta för att sedan vandra omkring i butiken och beskåda det stora utbudet av olika hantverk som tills största delen var olika stenhantverk. Det var verkligen ett ”stenkul” ställe som det står i broschyren. Hemfärden gick sedan via Uddevalla och vi återvände hem efter en tur i för denna sommar gynnsamt väder.

Arne Hallsten