Bussresa 2016

En kort berättelse från bussresa med Vår Bygd 1891 lördag 2016-08-06

Varje år har föreningen arrangerat en bussresa men för första gången var resan med hemligt mål. 52 personer hade mött upp för att få sin nyfikenhet stillad.

Resan gick via Vänersborg och österut och det första av de hemliga målen var Särestad Landsbygdsmuseum. Särestad ligger mellan Grästorp och Lidköping.
Särestad Landsbygdsmuseum visar jordbruksmaskiner och redskap från 1700-tal fram till nutid på en yta av 2 800 kvm. Museet drivs helt av ideella krafter. Vi visades runt av kunniga guider som kunde ge oss en levande bild av hur maskiner och människor möttes och användes genom århundraden. Museum för jordbruksmaskiner låter kanske inte så spännande men detta var något extra!
Se även http://sarestadlandsbygdsmuseum.se/

Axel SärestadKaffe Särestad

Resan gick vidare och plötsligt var vi utanför Äppelboden som tillhör Herrljunga Cider. Vi hade där möjlighet att köpa cider och en del andra produkter i dess sortiment.
Se även http://www.herrljungacider.se/appelboden/
Kort om Herrljunga Cider:  År 1911 grundades Herrljunga Cider AB (Herrljunga Saft & Vinfabrik) av frikyrkopastor Oskar Svenberg.
Pastor Svenberg predikade i bygden runt Herrljunga och behövde nattvardsvin för gudstjänsterna. Då tillgängligheten av nattvardsvin var begränsad började han att tillverka vinet själv och sälja till andra kyrkor.

Äppelboden

Därefter var det dags för lunch som intogs på Herrljunga Golfklubbs restaurang.

Nästa mål på resan var Sven Liljeqvists gamla bensinstation i Sollebrunn.
Flera av er har nog åkt genom Sollebrunn och sett den lilla historiska bensinstationen utan att fundera mer på det. Nu möttes vi av Sven Lijeqvist i tidsenligt uniform med skärmmössa som visade oss in i de inre regionerna av sitt museum. Sven hade en förmåga att på ett roande sätt berätta historierna om sina fantastiskt välhållna gamla bilar, deras tidigare ägare, när Sven köpte bilarna och hur de använts. Bl.a. körde Sven varje onsdagskväll brudpar, som var med i programmet ”Kär och galen” som leddes av Lotta Engberg i början av 1990-talet, till kyrkan i en sina Daimler-bilar. Det blev ett antal resor. Museet är väl värt ett besök!
Se även Sven live där han får besök av Roy och Roger från Macken: https://www.youtube.com/watch?v=Qy-FM43jS0c
Se även en hemsida som visar inifrån museet: http://www.sportvagn.com/sportvagn.com/Sollebrunn_21.9_12.html

Sven SollebrunnSvens bilar

Sista målet var Sivans Osthandel, Baljered, i närheten av Stora Leverne. Lokalen är ett tidigare militärt garage som från utsidan inte ser mycket ut för världen. På insidan fanns en välordnad lokal med  café och en försäljningsavdelning för ost men även olika typer av bröd. Här bjöds vi på kaffe och smörgås med, naturligtvis, ost som pålägg.
Sivan själv fanns i lokalen och berättade på ett levande sätt om sin släkt och dess turer inom ostbranschen från 1875 och till nu. I historien fanns både glädje och sorg men ost var den röda tråden och nästa generation är på plats för att driva verksamheten vidare.
Se även http://www.sivansost.se/

Sivan

Vi tackar vår ordförande Jan Larsson och Erik Dahlbom, Resemakarn, för en trevlig och väl genomförd resa!

Hans Skarholm