Bussresa 2018-08-11 till bl.a. Läckö Slott

Vår Bygds resa till bl.a. Läckö Slott 11 augusti 2018

Till årets traditionella bussresa hade 49 personer mött upp.
Vi startade i vackert väder med solsken och åkte österut mot Lidköping.

Vårt för stopp på vägen var vid Rastplatsen Viggen, igenkännbart av att ett Viggen-plan är uppsatt på en konsol, där vi tog en första kaffepaus med spartanskt ”busskaffe”.

Vi for sedan vidare den korta sträckan till Lidköping där vi stannade vid Rörstrands anläggning med butik och museum. Vi kunde där ta del av Rörstrands och Iittalas sortiment och göra inköp.
I lokalerna fanns även ett museum där man kunde följa Rörstrands utveckling från dess grundande 1726 i Stockholm. Efter flera turer så kom Rörstrands att starta sin till verkning 1929 i Lidköping och lades så småningom ner 2005. Som mest arbetade 1 500 personer i fabriken i Lidköping.


Nästa mål på resan var Närebo gårdsbutik . Vi gavs först möjlighet att handla i butiken där man sålde i huvudsak närodlade produkter.

Innan lunchen fick vi en presentation av anläggningen och dess historia 

Det serverades lax med vit sparris. Alla tyckte lunchen var mycket bra.

Vi for sedan vidare till vårt huvudmål, Läckö slott.
Förlagan till slottet grundades 1298. Genom århundradena som följde skedde förändringar med både politiska som religiösa förtecken. Slottets storhetstid var under 1600-talet under ledning av familjen De la Gardie och under denna tid byggdes slottet till.

Vi hade en bokad visning som gavs oss historiken till slottet med en beskrivning av hur livet levdes under de mest aktiva åren i slottets historia.
En av slottets toaletter, med högt fall på utsidan

Finns också en sevärd trädgård nära slottet.

Nästa mål på resan var Spikens fiskehamn som också ligger på Kållandsö.
Här var inte vädret med oss med regn under hela besöket. De flesta var förberedda med t.ex. paraply och vandrade utefter bryggan. En del inköp av patéer och rökt fisk och andra delikatesser gjordes.

Sista stoppet på resan var Mäjens Glass & Maräng.

Vi fick en presentation av Mäjens Glass & Maräng med dess historia. Man använder nästan uteslutande närproducerade produkter och det mesta från sin egen verksamhet. Bl.a. har man ett hönseri med 30 000 höns. De ägg som har ”fel form”, och som inte är godkända för försäljning, används för att gör just de produkter man har i butiken, glass, maräng m.m.
En vanlig sommardag har man ca 350 gäster.