Bussresa Åmål 2022-08-07

Bussresa med Vår Bygd 1891 2022-08-06 till bl.a. Åmål

Årets bussresa gick mot Åmål och dess omgivningar. Ett fint väder gjorde resan välkomnande.

Första stopp var Årbols skolmuseum som ligger mellan Mellerud och Åmål. Museet invigdes 1976. Vi togs emot av Anne Bengtsson med assistent som visade oss runt i de två våningarna med skolmaterial från mitten av 1800-talet och framåt. Vi fick också en lektion i hur skolväsendet byggdes upp från 1700-talet och framåt.

Innan färden gick vidare försågs vi med busskaffe och mazarin.

Vi reste sedan vidare mot Åmål och vi stannade mitt i Åmål vid småbåtshamnen. Med det fina vädret visade Åmål sig från sin bästa sida med solen som lyste över den blå Vänern. Det rörde sig mycket folk och många turister hade hittat till staden.

Vår guide i Åmål, Gustav Wennberg, mötte upp för en vandring genom centrala Åmål. Gustav är gammal Åmålsbo och har även varit politiskt aktiv i staden under många vilket gav några extra vinklar på berättelsen om stadens utveckling genom åren.

Vi visades på många av de äldre byggnaderna, många från 1700-talet, som är väl underhållna. Till varje byggnad hörde en historia, endera om dess innevånare genom åren eller hur de har använts och nu används.

Vi vandrade även upp på det berg/ås som ligger nära centrum, tidigare kallat Galgåsen men har numera namnet Kungsberget. Härifrån hade vi fin utsikt över staden och omkringliggande vatten.

Vi tackade vår guide och kan bara konstatera hur givande det hade varit att få denna extra information som man annars som besökande turist inte fått till sig.
 
Därefter intog vi lunch på Stadshotellet. Fina lokaler och maten förmodligen enligt svensk stadshotellstandard.

Som avslutning på vistelsen i Åmål besökte vi Åmåls hembygdsmuseum där en guide berättade om museet. Därefter var vandring på egen hand i det välfyllda museet i trevåningar.

Sista besöket på resan var Tollebols kvarn som ligger ca tre kilometer utanför Åmål. Tollebols kvarn är en intakt vattenkvarn från 1870-talet med bevarade vattenhjul, vattenränna och kvarndamm.
En guide berättade om kvarnen och dess historia. Kvarnen tas i drift en gång per år då man mal ett antal kilo mjöl som även används för att baka bröd i caféet.
De flesta besökare besöker antagligen Tollebols kvarn i första hand för caféet med sina våfflor.

Som avslutning på besöket, och innan hemfärden, bjöds vi på busskaffe och ostfralla.