Årsmöte 2017

Årsmöte söndag 2017-03-12
Årsmöte hölls 2017-03-12 i Rösebo-lokalen.Innan årsmötesförhandlingarna gavs en del information om föreningen och kommande aktiviteter.

Hans Skarholm startade innan årsmötesförhandlingarna med att berätta och visa bilder från VÅR BYGDs hemsida. Att den är bra och mycket populär visar väl det stora antal personer som besökt den. Över 25 300 personer har nu varit och läst på vår hemsida. Adressen är www.varbygd1891.se. Har ni möjlighet gå in och läs om vad vi gör i föreningen, vad vi har gjort, titta på foton, använd alla våra länkar t.ex. till historiska kartor på Lantmäteriet eller till Bygdeband.
Vi har även fått tillgång på vår hemsida till Jan-Erik Aronssons avhandling om sänkningarna av Hästefjorden. Finns att läsa här.
Hans berättade om vårt arbete med att lägga in alla våra bilder på Bygdeband som är Hembygdsförbundets lokalhistoria på webben.  Vår medlem Kerstin Johansson har lagt ner ett jättestort arbete med att lägga in ca 2280 bilder från VÅR BYGD. Jack Jonsson och Hans Skarholm har också deltagit i detta arbete.  

Jan Larsson berättade vidare om VÅR BYGDs verksamsamhetsplan för år 2017. Här nedan kommer några händelser med datum som är viktigt att känna till.     

Måndagen den 1 maj kl. 14.00 kommer Bygdevandring att ske från Bryngelssons i Torsbo. Vi kommer att följa den gamla vägen som går från Torsbo till Ulveröd och vidare till Lane-Ryrs kyrka.
För folket från denna del av Frändefors var det enklare att besöka Lane-Ryrs kyrka än Frändefors kyrka. Det var också på denna väg som Lane-Ryrsborna förr körde till Torsbo och Trombäljens kvarnar. Då dessa lades ner körde man till Rotenäs kvarn.
Vi kommer att stanna till vid den nu igenväxta Moane dansbana och minnas hur det var på den gamla goda tiden.
Lane-Ryrs kyrka kommer att vara öppen för oss och kanske får vi en liten guidning i kyrkan.
Vi kommer att ha några bilar parkerade vid Lane-Ryrs kyrka för hemresan.

Lördagen, den 17 juni kl.10.00 blir det en Blomstervandring som går från Åke Olssons i Trombäljen och utefter gamla vägen till Kvarnkaserna. Vår duktige växtkännare Bo Eriksson från Uddevalla kommer att guida oss.

Lördagen den 12 augusti kl 07.40 startar årets bussresa från Rösebo skola. Resan går genom Bullarebygden och över till Fredrikstens fästning. På hemresan får vi se Strömstad, Vitlycke hällristningar och Fjällbacka. Stefan Bergendahl från Uddevalla guidar oss hela dagen. Tillsammans med Resemakar´n har VÅR BYGD anordnat denna resa. Jan Larsson skickade runt anmälningslistor för resan och 41 stycken har redan anmält sig men det finns plats för flera deltagare. Är ni intresserade, så kan ni anmäla er till Jan Larsson tel. 073-8043078.
Se det detaljerade programmet här.

Söndagen den 27 augusti kl. 14.00 går vi nästa bygdevandring. Vi går till ”Blomsterkullen” i Tjärtakan. Många personer i Vår BYGD som gick i Rösebo skola minns säkert utflykter till ”Blomsterköl”. Vi parkerar våra bilar hos Sylvia Larsson i Kopperud.  

Jan Larsson berättade också om arbetet med att kartlägga gamla vägar och stigar. Har ni egna minnen från traktens vägar och stigar hör gärna av er och berätta.      

Kerstin Larsson berättade om det påbörjade arbetet av att inventera floran i Vår Bygd.  Arbetet beräknas pågå i ca. fem år. Många personer har anmält sitt intresse för blomsterinventering. Finns fler som är intresserade, så går det bra att anmäla sig till Kerstin Larsson tel. 070-7409418. Idén med denna inventering är att vi kanske i framtiden kan presentera en bok eller häfte, i vilken vi kan berätta att t.ex. på våra stränder växer dessa blommor, på våra vägkanter växer dessa blommor, i vår blandskog växer dessa osv. Vi kallar oss för ”Floras vänner” och förhoppningsvis kommer vi att lära oss mycket om naturen och få stor lust att gå ut och vandra och inventera.

Därefter vidtog årsmötesförhandlingarna.

Läs protokollet från årsmötesförhandlingarna här.

Efter årsmötesförhandlingarna hälsade Jan Larsson dagens underhållare Niklas Karlsson och Roland Ljung välkomna.
De framförde i två omgångar, med mellanliggande kaffepaus, en bejublad föreställning med musik och sång. Roland släppte ut håret, tog på sig hatten och berättade vågade historier.Efter framträdandet hölls traditionsenligt lotteri med många gåvor som lämnats av deltagarna.
Till sist tackade Jan Larsson deltagarna och avslutade mötet.