Bussresa 2012

Bussresa 11 augusti 2012

I vackert högsommarväder gick föreningen Vår bygd 1891 resa med Stigenbuss till Conditori Nordpolen i Vara. Under kafferasten berättades om hur detta namn kommit till. Det var äventyraren S.A. André som planerade att resa med luftballong till Nordpolen år 1897. Under en av sina testflygningar 14 juli 1894 startade han från gasverket i Göteborg (Han skulle testa möjligheten att kunna styra sin ballong med så kallade styrlinor). Vinden var västlig och på eftermiddagen passerade han Vara. Han landade på en åker tillhörande en gård som heter Glädjen. Det berättas att Andrée med ressällskap tog sig in till Vara och ”ägnade sig åt umgänge med Varaborna”.
Varaborna hedrade hans besök genom att ett bryggeri fick namnet Nordpolen. Två systrar till bryggeriägaren startade år 1903 ett café och konditori med namnet Nordpolen.

Bussresan fortsatte till Alingsås och sedan genom vacker natur till Ödenäs hembygdsförenings hembygdsdag. Deras specialitet är Basta-Binne, det är finväxt granträ som kokas och sedan skärs ut i mycket tunnas strimlor. Flera strimlor tvinnas samman till långa liknande grova snören och av dessa bindes öglor som sedan sammanfogas till korgar och kassar av olika slag, Här kunde man också gå omkring och se hur man spann ull, byggde nyckelharpa, gjorde trävispar, flätade korgar, separerade mjölk, kärnade smör, framställde trätjära och mycket annat.

Efter att ha gått omkring och beskådat dessa aktiviteter började det suga i magen och resan fortsatte till Alingsås Golfrestaurant, där det dukats en utmärkt lunch.

Nästa stopp var Krokstorps lanthandel, en gammal lanthandel i tre våningar, proppfull från golv till tak med allehanda saker både nytt och gammalt.

Sist besöktes Magnolia restaurant och trädgård i Bredöl där eftermiddagskaffe smakade bra. Ägaren berättade om hur han byggt upp den här anläggningen och sedan kunde var och en ströva omkring bland alla blommor. Den 7 000 m2 stora trädgården är uppbyggd med fina gångar, damm med guldfiskar, rinnande vatten, massor med olika perenner. Mer än 200 olika sorters dahlior i de mest skiftande färger och storlekar var själva pricken över i-et och en fin avslutning på denna resa.

Här finner du länkar till de olika platserna, eller information om platserna, vi besökte på resan.
Café Nordpolen, Vara
Information om Basta-Binne på Ödenäs
Alingsås Golfrestaurant
Krogstorps lanthandel
Magnolia trädgårdar