Bussresa 2005

Bussresa med föreningen Vår Bygd 1891 2005-07-02

Årets resa gick från Rösebo med Stigenbuss, till det naturfagra Bohuslän denna soliga lördag. Första stopp var vid Håby där det gjordes uppehåll för kaffe och fralla. Därefter gjordes besök på Hunnebostrands Stenhuggarmuséum. Guider berättade om hur arbetet utfördes med handverktyg och visade också praktiskt hur man med borr och kil delade sten samt vässade och härdade stenborr. Det första stenbrottet öppnades år 1864 och stenhanteringen fortgick i nästan hundra år. Från början gjordes allt arbete för hand och många tusen personer var sysselsatta med stenhantering under lång tid. Sten användes till byggnader, broar, vägar, gator och monument av olika slag. I slutet av 1930-talet gjorde Hitler jättestora beställningar av sten och det skrevs tioårigt kontrakt om sten-leveranser, som betalades efter hand. Sista betalningen gjordes strax före krigsslutet 1945. Stenen skulle användas till jättelika byggnader och monument. I Berlin skulle bl. a. uppföras en byggnad som rymde 200 000 personer och när Moskva intagits skulle en stor staty uppföras på Röda torget. Mycket av denna sten blev aldrig levererad, då kriget tog en helt annan vändning än Hitler hade tänkt sig.

Efter detta intressanta besök gick färden till Hamburgsund, där skepparen Stellan Johansson väntade med båten ”Nolhôtten”. Det blev en härlig båttur i skärgården bland öarna där stugorna låg idylliskt placerade i bergsskrevorna. Under tiden blev vi guidade av Stellan, blandat med dråpliga historier och efter en timma lade båten till vid en liten brygga. Ombord på båten serverades här en god fisksoppa. Innan det blev dags för kaffe och kaka, fanns tillfälle att klättra upp på berget och beskåda utsikt över öarna, eller sitta vid bergskanten och doppa tårna i vattnet. Efter ytterligare en timmas båttur denna ljuvliga sommardag var vi åter i hamn. Bussresan avslutades med besök i Svenneby gamla kyrka med anor från 1200-talet.

Det är alltid lite vanskligt med resor för den svenska sommaren är ju opålitlig när det gäller väder, men denna dag hade vi vädret med oss och för det är vi mycket tacksamma.

Arne Hallsten