Bussresa 2010

Bussresa föreningen ”Vår bygd 1891” 2010-08-07

hade i lördags sin årligen återkommande bussresa, som utgick från Rösebo. Först besöktes Naturhuset i Sikhall där Anders Solvarm berättade om byggandet. Bostadsdelen är en timrad trästomme på 140 m2 och detta omges av ett växthus på 300 m2. Utanför trästommen men inne i växthuset blir det medelhavsklimat och där växer tomater, vindruvor, fikon och aprikoser m.m. Växterna ger på sommaren skugga så att det inte blir för varmt i huset.

Efter kafferast på Hamrane Bak-och Kaffestuga gick resan vidare till Torpets trädgård i Dalskog. Vid en rundvandring berättade Julanta Larsson om alla de olika buskar, växter och blommor som fanns gruppvis planterade mellan välskötta gräsgångar. Det fanns också möjlighet att köpa växter och plantor.

Bussresan gick vidare till Dalslands Gästgiveri i Ånimskog, som ligger högt beläget med en bedårande utsikt över sjön Ånimmen. Här blev vi serverade en god lunch samt kaffe och kaka.

Nästa resmål var Ånimskogs fina träkyrka som ligger vid sjön Nären. Från ett videoband berättades om kyrkans historia och dess varsamma renoveringar som gjorts under årens lopp.

Bussresan fortsatte sedan till Sunnanå hamnkrog där vi fick kaffe och tårta. Tillfälle fanns också att gå runt och se på fritidsbåtarna och den omtalade båthamnen med över 100- hundratalet sjöbodar, en del byggda på pontonbryggor ute i vattnet. På avstånd såg de nästan ut som stora fågelholkar i långa rader.

Sista besöket på resan gjordes på Nordiska Tomtemuséet i Mellerud. Torstensson guidade runt bland denna imponerande samling av tusentals olika tomtar.

Det vackra vädret bidrog till att det blev en trevlig och omväxlande resa. Nöjda resenärer avtackade chaufför och reseledare under hemfärden till Frändefors och Rösebo.

Arne Hallsten