Bussresa till Hönö/Öckerö 2023-08-12

Bussresa med Vår Bygd 1891 till Hönö/Öckerö lördag 12 augusti 2023

Vi var 40 personer som startade en disig och småregnig lördag morgon för en resa till öarna Hönö och Öckerö som räknas som Göteborgs norra skärgård.


Fram på morgonen lättade molnen något och vi kom att få en fin dag, kanske lite molnigt men hyfsat varmt och bara lite vind.

Färden gick vidare till färjeläget vid Lilla Varholmen och med färjan över till Hönö. Där väntade vår guide för dagen, Charlotta.

Vi åkte sedan en sightseeingtur över öarna Hönö, Öckerö, Hälsö och Fotö och Charlotta berättade mycket om relationen mellan befolkningen på öarna där det enligt traditionen råder en rivalitet mellan befolkningen på de olika öarna.
Känt som återkommande är ”grankriget” där det gäller att samla flest antal julgranar för att få den största påskefyren.
Andra exempel är att man gifter sig inte med någon från en annan ö och man begravs bara på sin egen ö. I ett modernt samhälle hittar man förmodligen pragmatiska lösningar runt dessa traditioner.

Religiositeten på öarna har alltid varit hög, mycket beroende på fisket och de faror det innebar, och det finns många frireligiösa kyrkor på öarna.

För att få räknas som öbo ska man vara minst 3:e generation av öbor. Att ärva sitt boende på öarna är nog en klar fördel då priser på fastigheter på öarna nog inte är för alla.

Vi besökte Fiskemuseet på Hönö. Fisket har naturligt nog varit huvudnäringen på öarna under århundraden och här visades på museet verktyg för fiske och dess historik. Tillgänglig fanns en guide som med stämma med begränsad räckvidd som nådde kanske fem personer. Övriga gick runt och själva upptäckte vad museet hade att erbjuda.


Därefter var det lunch på restaurant Tullhuset. I brist på förmiddagskaffe var detta extra välkommet och alla verkade vara fullt nöjda med den lax som serverades. Och äntligen kaffe med kaka.


Därefter var det en stund med fria aktiviteter i hamnområdet i det behagliga väder som hade utvecklats sig.

Nästa stopp var Hönökakans hus. Grundaren av det som nu är Hönökakan var Åke som 1934 startade verksamheten med att baka ”bagekaka” som kom att bli populär.
Vi besökte byggnaden där Åke startade sin verksamhet och vi fick en historieberättelse av en av hans ättlingar. Där fanns även möjlighet att köpa ”bagekaka” av det traditionella snittet men även andra bakverk.
Verksamheten växte och på 1960-talet flyttade verksamheten till Torslanda där företaget finns i dag.


Sista stopp var Hönö hembygdsgård som består av ett flertal byggnader med olika inriktningar. I något av husen visades verktyg relaterade till fiske, i ett annat visades en typisk interiör i en fiskarbostad vid sekelskiftet.


Som avslutning fick vi kaffe med, naturligtvis, ”bagekaka” med pålägg.


Vi återvände till färjeläget där vi tackade vår guide för dagen, Charlotta, och startade därefter hemresan.