Bygdeträff 2004-11-14

Bygdeträff föreningen ”Vår Bygd 1891” 2004-11-14

Föreningen ”Vår Bygd 1891” hade i söndags traditionell bygdeträff i Rösebo-lokalen. En utställning med gamla föremål fanns i salen och väckte stort intresse.

Insamling och dokumentation av naturnamn fortgår och det efterlystes hjälp med detta. Exempel på naturnamn: Kasera, Hea, Mara, Myra, Käringbokta, Gubbekôl, Långjola, Stockevarpa, Annas äng, Brolöcka, Tôrpelia.

Regionmuseet håller på med kartläggning av dansbanor och föreningen har sänt in uppgifter om de dansbanor som funnits i vår bygd. Det är Torsbo dansbana, Skarbo dansbana, Knalten och Rotenäs festplats. Dessa uppgifter fanns uppsatta i lokalen.

Efter välkomsthälsning och kaffeservering var det dags för dagens underhållare Gunnar Svensson från Väröbacka i Halland. Gunnar Svensson är en hembygdforskare av stora mått och har bl. a. byggt upp sin hemby Nasareth i skala 1:7 med torp-och backstugor samt gårdar med uthus, som det såg ut före laga skiftet för drygt 150 år sedan. Han har också byggt en fantastisk anläggning med planteringar, terrasser och figurer i anslutning till stora växthus. Gunnar är också författare och har skrivit flera böcker om sin hembygd i forna tider och nutid. Han fängslade publiken med sin berättarförmåga om många roliga och tänkvärda minnen ur sin senaste bok ”Människor jag mött”. Han avtackades med livliga applåder.

Innan alla skildes åt denna trivsamma eftermiddag var det dags för dragning på lotteriet med många skänkta vinster.

Arne Hallsten