Bygdevandring i Binäs 26 augusti 2018

Höstvandring i Binäs 26 augusti 2018

Vandringen startade vid Lars Krantz såg i Binäs. 32 personer hade mött upp i ett perfekt vandringsväder.

Vår guide under hela vandringen var Lars Krantz, boende i området och väl känd med vägar och naturen.

Vi gick västerut mot Bodaneälven och den utvidgade delen av älven som heter Bälgen. Under vandringen berättade Lars anekdoter från bygden och dess innevånare, en del av innevånarna mer unika och speciella än andra.

Ett av delmålen var den hällkista som finns något hundra meter öster om Bodaneälven. ”Hällkista är en rektangulär stenkammare eller gravbyggnad från den senare delen av yngre stenåldern”. När man nu beskådar resterna av hällkistan anar man att dess storhetstid låg långt bak i tiden, naturen håller på att ta över.

I närheten av hällkistan och i höjd med Bälgen finns det, för många något överraskande, en ganska nybyggd rastplatsmöbel som kom väl till pass för vår kafferast.

Vi gick vidare mot gamla Uddevalla-vägen och stannade till i närheten av det som en gång i tiden kallades Sofiero. Den mest kända innevånaren var Donke-Kajsa. Ragnhild läste ett par avsnitt ur boken Vår Bygd 1891 om hur livet tedde sig på Sofiero och omgivande gårdar i början av 1900-talet.

Det skedde flera ägarbyten och det berättades om bränder som drabbade gården på 1940- och 1950-talet. En av deltagarna på vandringen kunde ge en levande berättelse om hur hon själv nästan blev inbränd i bostadshuset som brann på vintern 1958.

Vandringen avslutades med att vi gick en del av gamla Uddevalla-vägen och återvände till startpunkten.