Skrivet av Ragnhild Hallsten 2021
Min minnesbild från mitten av 1940-talet om den gamla stigen som inte längre finns kvar och som vi kunde gå från mitt barndomshem Tomta, Binäs nr. 30, till farfar och farmor på Tropperud, Trombäljen nr. 3.
När min pappa byggt färdigt huset på Tomta 1939 flyttade vi dit efter att ha bott 2 år hos farmor och farfar på Tropperud.
Huset på Tomta, Elof, mamma Dagmar, Ragnhild och Gösta. Ska på cykeltur till Knutsön 1944 (13km).
När jag var ca 7-8 år gick jag och min bror Gösta, som var 2 år yngre, ofta upp till farfar och farmor för att hälsa på eller hämta mjölk i en 2 l flaska. Vi gick genom skogen på en stig som gick förbi Brunnane, Binäs nr. 7, mot Lars-Johans i Bruket, Trombäljen nr. 1, där vi gick mellan hönshus och ladugård och där vi fick öppna en grind. Vi hade fått förmaningar av mamma att vara noga med att stänga grinden.
Lars-Johan i Bruket med sina hästar.
Vi tittade noga när vi sprang mot älven efter Lars-Johans stora tjur som vi var rädda för. Det fanns ju ståltrådsstängsel, men vi var rädda ändå. När vi kom fram till älven skulle vi över den smala bron som kallades för ”stocken”. Den bestod av 2 stockar som låg över älven och på dom var brädor spikade. Det fanns också ett räcke att hålla sig i.
Mamma hade varnat oss noga att springa fort över ”stocken”, vilket jag tror att vi gjorde för vi kände oss alltid rädda för den stora älven. När vi hade sprungit över älven var vi ju nästan framme och det var alltid lika roligt att komma till farmor och farfar. Elof var bara 3 år så mamma fick ju vara hemma med honom och kunde inte alltid följa med.
Farmor Augusta och farfar Gustaf
Fortsatte man förbi ”Farfars stock” låg en brygga i älvkanten som hörde till Karl i Bruket, Trombäljen nr. 2, men vi kallade gården för ”Anders Johans” efter Karls svärfar. Karl var gift med Anders Johans och Emmas dotter. Vid bryggan sköljde familjen tvätt och skurade mattor. Även jag och min faster Margit var där och sköljde tvätt efter att vi kokat och tvättat för hand hemma på gården. Bryggan kallades i folkmun ”sköljestöt”. Jag var då 14-15 år. Jag var hos min farmor och farfar 1952 till 1956. Jag hjälpte till med både ute- och innesysslor efter att Margit gift sig och flyttat till Trollhättan.
Emma och Anders-Johan i Bruket.
Stigen gick vidare bredvid älven till nästa ”stock” som vi kallade för ”Adels stock”, där man gick över till Adolf Erikssons, Trombäljen nr. 36, sen vidare mot Skära. Man kunde också fortsätta mot Blåkullen.
Adolf Eriksson vid öppna spisen.
Från Tropperud gick man förbi ladugården vidare mot Adolf Erikssons, där farfar hade potatisåkrar. Där fick jag vara med och sätta potatis. Farfar och jag körde sen med hästen David för att kupa dem. På hösten kom Verner Jansson från Binäs med två hästar och potatisupptagare s k sprätt och tog upp potatisen men en del tog vi också upp för hand med hacka.
Adolf Erikssons hus i Trombäljen.
- Vägen från Hasslekroken till Laxfisket blev färdig 1947. Då kunde vi cykla till farmor och farfar. Gårdarna var tilldelade olika delar av vägen som skulle i ordningsställas. Min farfar hade en bit ovanför vägen till Brunnane. Mycket sprängande där för backen var ganska hög. Den backen kallade vi alltid för ”Farfars backe”. En bit därifrån fanns nästa backe som vi kallade ”Laxebacken”, den vägbiten tillhörde gården Laxfisket.
Jag minns också invigningen av bron över älven 1947. I folkmun kallad ”Laxebroa”, då hela min familj var där. En dragspelare, Arne Eriksson från Långebo, var där och det dansades livligt hela kvällen. Jag minns att många tog felsteg den kvällen, men alla hade roligt och ingen ramlade i älven!
A=Hasslekroken, B= Tomta, C=Brunnane, D=Lars Johans, E=Anders Johans, F=Farfars stock, G=Sköljestöt, H=Adels stock, I=Tropperud, J=Adel Erikssons ; K=Laxfisket