Startsida

Friluftsgudstjänst söndag 21 augusti kl. 15.00 i Binäs

Friluftsgudstjänsten leds av komminister Pär-Åke Henriksson och hålls i trädgården hos Lars Krantz i Binäs.

Tag med kaffekorg.

Alla är välkomna!

——————————————————————————————————————-
Bussresa med Vår Bygd 1891 2022-08-06 till bl.a. Åmål
Årets bussresa gick mot Åmål och dess omgivningar. Ett fint väder gjorde resan välkomnande.Första stopp var Årbols skolmuseum som ligger mellan Mellerud och Åmål. Museet invigdes 1976. Vi togs emot av Anne Bengtsson med assistent som visade oss runt i de två våningarna med skolmaterial från mitten av 1800-talet och framåt. Vi fick också en lektion i hur skolväsendet byggdes upp från 1700-talet och framåt.
Innan färden gick vidare försågs vi med busskaffe och mazarin.

Vi reste sedan vidare mot Åmål och vi stannade mitt i Åmål vid småbåtshamnen. Med det fina vädret visade Åmål sig från sin bästa sida med solen som lyste över den blå Vänern. Det rörde sig mycket folk och många turister hade hittat till staden.

Vår guide i Åmål, Gustav Wennberg, mötte upp för en vandring genom centrala Åmål. Gustav är gammal Åmålsbo och har även varit politiskt aktiv i staden under många vilket gav några extra vinklar på berättelsen om stadens utveckling genom åren.

Vi visades på många av de äldre byggnaderna, många från 1700-talet, som är väl underhållna. Till varje byggnad hörde en historia, endera om dess innevånare genom åren eller hur de har använts och nu används.

Vi vandrade även upp på det berg/ås som ligger nära centrum, tidigare kallat Galgåsen men har numera namnet Kungsberget. Härifrån hade vi fin utsikt över staden och omkringliggande vatten.

Vi tackade vår guide och kan bara konstatera hur givande det hade varit att få denna extra information som man annars som besökande turist inte fått till sig.
 
Därefter intog vi lunch på Stadshotellet. Fina lokaler och maten förmodligen enligt svensk stadshotellstandard.

Som avslutning på vistelsen i Åmål besökte vi Åmåls hembygdsmuseum där en guide berättade om museet. Därefter var vandring på egen hand i det välfyllda museet i trevåningar.

Sista besöket på resan var Tollebols kvarn som ligger ca tre kilometer utanför Åmål. Tollebols kvarn är en intakt vattenkvarn från 1870-talet med bevarade vattenhjul, vattenränna och kvarndamm.
En guide berättade om kvarnen och dess historia. Kvarnen tas i drift en gång per år då man mal ett antal kilo mjöl som även används för att baka bröd i caféet.
De flesta besökare besöker antagligen Tollebols kvarn i första hand för caféet med sina våfflor.

Som avslutning på besöket, och innan hemfärden, bjöds vi på busskaffe och ostfralla.


Kommande aktiviteter

– Söndag 21 augusti 2022 kl. 15:00  Binäs
Friluftsgudstjänst
kl. 15:00 – 16:00
Välkomna på friluftsgudstjänst hos Lars Krantz i Binäs. Predikar gör Pär-Åke Henriksson

– Höstmöte söndag 30 oktober kl. 14.00 i Rösebo-lokalen


Årsavgiften 2022
Betala gärna medlemsavgiften för 2022 via Swish. Vi håller fast vid den överkomliga årsavgiften på 25 kr per person.
Swish 070 3269078.

——————————————————————————-
Sammanfattning av årsmöte för Vår Bygd 1891 som hölls 27 mars 2022 
Till årsmötet kom 50 personer. Mötet inleddes med att föreningens ordförande Jan Larsson hälsade deltagarna välkomna.
Hans Skarholm berättade kort om föreningens verksamhet och gav en återblick för de senaste tio årens verksamhet och inriktning och planerade aktiviteter för 2022.Gunnar Jarvid berättade om Vänersborgs historia från tiden staden hette Brätte till dagens Vänersborg. Föredraget var mycket uppskattat, de flesta av deltagarna har en koppling till Vänersborg med omnejd och kunde relatera till mycket i berättelsen. Därefter var det kaffepaus med smörgås.
Årsmötesförhandlingarna leddes av Jan Larsson och sekreterare var Lars Krantz.
Protokoll årsmöte 2022
Och sedan följde det traditionsenliga lotteriet med många vinster som deltagarna skänkt. Vi tackar speciellt för de gåvorna.
Ordförande Jan Larsson tackade deltagarna och avslutade mötet.

———————————————————————————————-

Berättelser från vår bygd

Vi har samlat några berättelser från personer som bor eller har bott i vår bygd.

Berättelserna är personligt skrivna och relaterar ofta till vad man upplevt under sin till barndom, ungdom och vuxna liv.
Det finns även berättelser om vägar runt om i bygden. Kräver ibland en del lokalkännedom för att kunna ta till sig allt.
Du finner berättelserna under ”Berättelser från vår bygd” i menyn eller direkt via denna länk.

————————————————————————–


Presentation av föreningen ”Vår bygd 1891”

Föreningens verksamhetsområde är sydvästra delen av Frändefors socken och vid vår dokumentation har vi utgått från 1891 års karta. Föreningen fick namnet Vår Bygd 1891. Innan föreningen bildades hade det sedan 1985 pågått forskning i en studiecirkel ”Att Lära känna din hembygd” i Studieförbundet Vuxenskolans regi. I Vår Bygd ingår hemmanen Binäs, Hästefjord, Kopperud, Laxfisket, Rotenäs, Rösebo, Skarbo, Sundsholm, Tjärtakan, Torsbo, Trombäljen och Öna. Alla personer som bott i bygden under denna tid finns med med namn och födelseår. I Bygdeband använder vi ordet By istället för hemman Inom varje By (hemman) är alla platser som var bebodda 1891 och platser som tillkommit därefter, numrerade från 01, 02, 03 o.s.v.Rotenäs delkarta Föreningen driver även ett arbete med att med GPS dokumentera position på gamla byggnader som är på väg att försvinna men även unika föremål i naturen som har historiskt värde.   Studie kartor Flera kurser om historiska kartor har hållits. Kartor från så långt tillbaks som 1700-talet har använts för att visa på förändringar genom åren när det gäller natur, boende m.m.