Startsida

Bygdeträff med Vår Bygd 1891 söndag 20 augusti 2023

Bygdeträff i Frändefors med extra allt

Vår Bygd 1891, hembygdsföreningen i västra Frändefors, höll sin traditionella bygdeträff i helgen, 20 augusti, och den ägde rum på Lars Krantz gård i byn Binäs.

Festen inleddes med friluftsgudstjänst som leddes av kyrkoherde Daniel Westin och kantor Emma Davidsson. Gudstjänsten hölls utomhus, för säkerhets skull med tak över huvudet, eftersom regntunga skyar och duggregn hade rått under förmiddagen. När gudstjänsten startade, bröt solen igenom och bländade nästan den stora skaran av besökare. I akten ingick mycken musik, Emma ackompanjerade psalmsången på melodika och spelade dessutom fiol tillsammans med Daniel i till exempel Polska efter Byss-Kalle och Eklundapolskan; melodier som betonade gudstjänstens ”hembygdskaraktär”.
 

Sommarfesten fortsatte med allehanda programpunkter, bara ett par exempel här. Ett antal veteranbilar körde in på gårdsplanen och många minnen väcktes. Vem har inte haft en Volvo Duett från 1960-talet, en folkvagnsbubbla eller en Volvo P1800 som till och med James Bond valde att köra i en av sina filmer?

Besökarna kunde lära sig om hur honung processas från bikupa till frukostsmörgås, och om hur vi ska undvika och agera om en olycka med vilt i trafiken skulle hända.


Många valde att följa visningen av Lars Krantz egen trädgård så imponerande vacker och välplanerad.
  
Självfallet bjöds också på musik, en hel orkester med ukulelespelande dalbor fanns på plats och konkurrerade om uppmärksamheten med bygdens egen dragspelare.Videospela
 
00:00
 
01:40
 
 

Det fanns också chans att handla allehanda goda produkter tillagade av närodlade grönsaker.

Men undrar ändå, om inte småpratet som utspann sig mellan besökare med rötter i västra Frändefors var det som de flesta kommer att minnas i efterhand. Där fanns besökare från Kopperud, Tjärtakan, Rösebo, Hästhagen, Binäs, Trombelgen, Skörbo, Torsbo, Rotnäs och andra byar. Många hade förblivit hembygden trogna men det fanns också de som av olika skäl flyttat på sig för studier eller yrkesverksamhet och som gärna ville träffa de sina från barndoms- och ungdomstiden. Det kunde ta några minuter innan man kände igen varandra, åren hade förflutit i en rasande fart, och nu sågs man till allas glädje och pratet kom igång, ofta med minnen från skolorna i Skarbo klass 1-2, Rotnäs 3-4 och Rösebo 5-6-7 i samma klassrum.

Vår Bygd 1891 gör goda insatser för sin bygd och bygdeträffen är avgjort en av årets favoriter.

Texten skriven av Lena Fries 

 ——————————————————–

Bussresa med Vår Bygd 1891 till Hönö/Öckerö lördag 12 augusti 2023

Vi var 40 personer som startade en disig och småregnig lördag morgon för en resa till öarna Hönö och Öckerö som räknas som Göteborgs norra skärgård.


Fram på morgonen lättade molnen något och vi kom att få en fin dag, kanske lite molnigt men hyfsat varmt och bara lite vind.

Färden gick vidare till färjeläget vid Lilla Varholmen och med färjan över till Hönö. Där väntade vår guide för dagen, Charlotta.

Vi åkte sedan en sightseeingtur över öarna Hönö, Öckerö, Hälsö och Fotö och Charlotta berättade mycket om relationen mellan befolkningen på öarna där det enligt traditionen råder en rivalitet mellan befolkningen på de olika öarna.
Känt som återkommande är ”grankriget” där det gäller att samla flest antal julgranar för att få den största påskefyren.
Andra exempel är att man gifter sig inte med någon från en annan ö och man begravs bara på sin egen ö. I ett modernt samhälle hittar man förmodligen pragmatiska lösningar runt dessa traditioner.

Religiositeten på öarna har alltid varit hög, mycket beroende på fisket och de faror det innebar, och det finns många frireligiösa kyrkor på öarna.

För att få räknas som öbo ska man vara minst 3:e generation av öbor. Att ärva sitt boende på öarna är nog en klar fördel då priser på fastigheter på öarna nog inte är för alla.

Vi besökte Fiskemuseet på Hönö. Fisket har naturligt nog varit huvudnäringen på öarna under århundraden och här visades på museet verktyg för fiske och dess historik. Tillgänglig fanns en guide som med stämma med begränsad räckvidd som nådde kanske fem personer. Övriga gick runt och själva upptäckte vad museet hade att erbjuda.


Därefter var det lunch på restaurant Tullhuset. I brist på förmiddagskaffe var detta extra välkommet och alla verkade vara fullt nöjda med den lax som serverades. Och äntligen kaffe med kaka.


Därefter var det en stund med fria aktiviteter i hamnområdet i det behagliga väder som hade utvecklats sig.

Nästa stopp var Hönökakans hus. Grundaren av det som nu är Hönökakan var Åke som 1934 startade verksamheten med att baka ”bagekaka” som kom att bli populär.
Vi besökte byggnaden där Åke startade sin verksamhet och vi fick en historieberättelse av en av hans ättlingar. Där fanns även möjlighet att köpa ”bagekaka” av det traditionella snittet men även andra bakverk.
Verksamheten växte och på 1960-talet flyttade verksamheten till Torslanda där företaget finns i dag.


Sista stopp var Hönö hembygdsgård som består av ett flertal byggnader med olika inriktningar. I något av husen visades verktyg relaterade till fiske, i ett annat visades en typisk interiör i en fiskarbostad vid sekelskiftet.


Som avslutning fick vi kaffe med, naturligtvis, ”bagekaka” med pålägg.


Vi återvände till färjeläget där vi tackade vår guide för dagen, Charlotta, och startade därefter hemresan.

Senaste inläggen