Startsida

Vandring 1 maj 2023 i Rotenäs

Vi kommer att gå en ca 2,5 km lång vandring i Rotenäs. Vi kommer att berätta om människorna och bygden utefter den väg vi går.
Vandringsvägen är relativt lättillgänglig och även vid eventuellt dåligt väder bör grova skor vara tillräckligt.

Vägbeskrivning.

Klicka på bilden för att förstora den.
Från korsen i Lönnerbergshage kör du ca 150 m i söderut i riktning mot Lerdalen-Siviken och svänger till vänster mot Rotenäs. Efter ca 1,5 km kan du parkera. Skyltar vid vägen och parkeringen visar.

——————————————————————————————————

Planerade aktiviteter under 2023 

Vi kommer att fortsätta med våra cirkelmöten varannan vecka som tidigare. Där bearbetar vi våra teman men planerar också våra aktiviteter som riktar sig till våra medlemmar men även andra intresserade.

– Vandring 1 maj
Vår traditionsenliga vandring i år kommer att gå i Rotenäs.

– Floravandring i juni
Plats och datum är under diskussion. Vandringen kommer att ledas av vår floraexperter Bo Eriksson och Stephan Hult.

– Bussresa i augusti
Kommer att gå preliminärt 12 augusti och resmålen är under utredning.

– Familjedag i Binäs 20 augusti
Det kommer att bli en dag för både vuxna och barn och kommer att innehålla en friluftsgudtjänst som led av Frändefors församling men även någon typ av underhållning.

– Höstmöte 29 oktober
Det ligger en bit bort så vi får återkomma med mer information. Höstmötet sker i samarbete med Vänersborg kommuns Kulturvecka.

————————————————————————-

Årsmöte för föreningen Vår Bygd 1891 i Rösebo-lokalen söndag 12 mars 2023
Ordförande Jan Larsson hälsade de 55 närvarande välkomna. Hans Skarholm berättade om föreningens verksamhet och om de aktiviteter som är planerade under 2023.  

Gunnar Claesson från Uddevalla berättade och visade bilder om Uddevallas historia från handelsplatsen vid Kasenabben från 1200-talet, stadens formella födelseår med stadsprivilegier 1498, den dansk-norska tiden på 1600-talet och stadens utveckling till den moderna staden av i dag. Det berättades också en del anekdoter om stadens innevånare, dess original och händelser från staden under 1900-talet.

Därefter kaffepaus med smörgås. I bakgrunden visades klassfoton från de tre skolorna i bygden, Skarbo, Rotenäs och Rösebo. Klassfotona är från mitten av 1910-talet och fram till 1990-talet.

Årsmötesförhandlingarna leddes av Jan Larsson med Lars Krantz som sekreterare.

Ragnhild Hallsten lämnar sitt uppdrag som kassör efter många år på den posten. Ragnhild, som varit med i styrelsen sedan starten för över 30 år sedan i olika positioner, fortsätter som ledamot i styrelsen. Ragnhild avtackades med en blomma.
Bengt Bryngelsson lämnar styrelsen efter att deltagit ett antal år.

Ny i styrelsen blir Göran Hallsten och kommer då att vara vår nya kassör.
Jan Larsson och Hans Skarholm fick blommor för sitt arbete i styrelsen under 2022.

Läs årsmötesprotokollet.

Traditionsenligt genomfördes lotteriet med många vinster som generöst lämnats av flera av deltagarna.

Ordförande Jan Larsson tackade de närvarande och välkomnade alla att delta i våra fortsatta aktiviteter.

———————————————————————————————-

Berättelser från vår bygd

Vi har samlat några berättelser från personer som bor eller har bott i vår bygd.

Berättelserna är personligt skrivna och relaterar ofta till vad man upplevt under sin till barndom, ungdom och vuxna liv.
Det finns även berättelser om vägar runt om i bygden. Kräver ibland en del lokalkännedom för att kunna ta till sig allt.
Du finner berättelserna under ”Berättelser från vår bygd” i menyn eller direkt via denna länk.

————————————————————————–


Presentation av föreningen ”Vår bygd 1891”

Föreningens verksamhetsområde är sydvästra delen av Frändefors socken och vid vår dokumentation har vi utgått från 1891 års karta. Föreningen fick namnet Vår Bygd 1891. Innan föreningen bildades hade det sedan 1985 pågått forskning i en studiecirkel ”Att Lära känna din hembygd” i Studieförbundet Vuxenskolans regi. I Vår Bygd ingår hemmanen Binäs, Hästefjord, Kopperud, Laxfisket, Rotenäs, Rösebo, Skarbo, Sundsholm, Tjärtakan, Torsbo, Trombäljen och Öna. Alla personer som bott i bygden under denna tid finns med med namn och födelseår. I Bygdeband använder vi ordet By istället för hemman Inom varje By (hemman) är alla platser som var bebodda 1891 och platser som tillkommit därefter, numrerade från 01, 02, 03 o.s.v.Rotenäs delkarta Föreningen driver även ett arbete med att med GPS dokumentera position på gamla byggnader som är på väg att försvinna men även unika föremål i naturen som har historiskt värde.   Studie kartor Flera kurser om historiska kartor har hållits. Kartor från så långt tillbaks som 1700-talet har använts för att visa på förändringar genom åren när det gäller natur, boende m.m.